Totaal aantal pageviews

19 oktober, 2011

Voorlaatste dag + bramendessertje

Alweer. Precies als het er allemaal netjes en gezellig begint uit te zien én de zon nog in volle glorie over de heuvels schijnt, ja dan moeten wij onze biezen pakken.

Wonder boven wonder zitten we nog redelijk op schema heb ik zo de indruk. Ben helemaal door onze ingevroren oogst bramen heen en man man man wat loont dat de moeite. We hebben ze nu in alle vormen en consistenties gehad en er staat alleen nog een grote pot confituur... jam... djém voor die ene Nl'er die zou meelezen want qua lezersaantal is het hier niet om over naar huis te schrijven...

Da's niet erg, het blijft een logboek en af en toe handig om een keer iets op te zoeken, wanneer, wat, wie, waar, het staat allemaal geschreven en gedrukt. Als 't jukt.

S-Poes geniet zeker nog ten volle van de zon en id hevigste uren komt ons nieuwe afdak zeer van pas. 's Nachts wordt het al een tikje kouder. Ze mogen al zo 'n week of twee weer mee in bed en S-Poes laat het niet aan haar hartje komen... onder het deken ligt zij het liefst, na een poosje ligt er naast mij dan een naar lucht happend kopje op het hoofdkussen... oh zo lief... en pissen doet ze ook al niet meer zo lijkt het wel. Al veertien dagen geen drupje meer naast of ver weg van haar bak, al het poezenlichaamsvocht IN het kattenzand. Althans dat hoop ik toch.

Het nieuwe bramendessertje ziet er weer subliem uit:

Men perse de bramen tot er enkel nog pitjes achterblijven
Men wasse de handen dan want een proper en easy jobke is 't niet.
Men voege er citroen naar smaak aan toe (bij mij een halve per 25Ocl ongeveer maar da's redelijk veel)
Men voege (vanille)suiker en/of een beetje appelsap toe (niet zo veel bij mij)
Agar agar naar gelang de hoeveelheid afmeten... de agar wat ?
Een tikje room mag al toegevoegd
Breng het boeltje aan de kook
Kieper het over een halve portie quark
Afkoelen, dan in de fridge
En klaar is kees.

Kan ook anders maar dat had u al begrepen.

Agar wat ?
Een plantaardige vervanger voor gelatine.

Agar agar is een geleermiddel gemaakt van zeealgen die geplukt worden langs de kusten van veel wereldzeeën.
Na het wassen krijgen de rode zeewieren (gelidium en gracilaria) door een vriesproces hun witte kleur en sterk geleerdende eigenschappen. Agar agar is verkrijgbaar in staven, vlokken en poeder. Poeder heeft als voordeel dat het sneller oplost.
Het woord agar-agar komt uit het Maleis en betekent gelei.
Opgelost in heet water en daarna afgekoeld is agar te gebruiken als gelatine.
De bindkracht is tweemaal zo groot als die van gelatine; bovendien is agar-gel minder gevoelig voor veranderingen van zuurgraad.

Bron: wikipedia en Hungry feelings

Maar niks dan goeds, geen beestjes voor dood en het bevat ook nog eens veel ijzer en calcium. Alleen uitkijken of het geen besmet spul uit een Japanse zee is. Wij hebben het onlangs in Frankrijk gekocht met opdruk 'made in France', het was nog van vóór de kernramp dus sowieso nog niet onveilig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten